Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η Μεγάλη Μονομαχία / The Grand Duel (1972)

Σκηνοθέτης: Giancarlo Santi
Πρωταγωνιστούν: Lee Van Cleef, Alberto Dentice

Συντάκτης: Καλόγερος

Ο Lee Van Cleef έχει αφήσει εποχή στα σπαγγέτι γουέστερν και όχι τυχαία. "Η Μεγάλη Μονομαχία" οπωσδήποτε δεν είναι η καλύτερη ταινία του, αλλά δεν παύει να είναι απολαυστικός όταν κρατάει εξάσφαιρο περίστροφο και στο στόμα έχει την πίπα του ή πούρο. Σπουδαίο ηθοποιό δεν τον θεωρώ, αλλά σε αυτό το είδος είναι άψογος και από τους λίγους που το κάνουν τόσο καλά. Γνωστός είναι κυρίως από το "Ο Καλός, ο Κακός κι ο Άσχημος", όπου έπαιζε τον Αγγελομάτη, ή αλλιώς "Κακό". Στη "Μεγάλη Μονομαχία", ωστόσο, ο ρόλος του είναι πιο "ρομαντικός", αφού υποδύεται έναν πρώην σερίφη που σώζει έναν νεαρό καταζητούμενο από τα δόντια των κυνηγών επικηρυγμένων, για άγνωστη αιτία.

Ενώ όταν τελείωσε την ταινία είχα την εντύπωση πως είδα ένα ακόμα τυπικό γουέστερν, όπου ξεχωρίζει ο Lee Van Cleef, η υπόθεση δεν είναι τόσο τυπική. Η ταινία προσπαθεί να ενσωματώσει μία πλοκή και ατμόσφαιρα που τείνουν σε "μυστηρίου" σε ένα παραδοσιακό γουέστερν με μονομαχίες και πολύ μπαμ-μπουμ. Το μπαμ-μπουμ είναι πετυχημένο, αλλά η υπόθεση δεν σε κρατάει σε αγωνία. Αντί για αυτό, σε αφήνει με ένα ερωτηματικό στο κεφάλι μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα. Ο σκηνοθέτης δεν έχει την κατάλληλη δεξιοτεχνία για να σε κάνει να θέλεις πραγματικά τη συνέχεια. Αν το κατάφερνε αυτό, τότε η ταινία δεν θα έκανε μόνο για τους γουέστερν φαν, αλλά και άλλοι θα μπορούσαν να την δουν ευχάριστα.

Οι κακοί της ταινίας είναι τρία αδέρφια, ένας μαλάκας σερίφης, ένας μαλάκας κι ένας ισχυρός μαλάκας. Ο "μαλάκας σκέτο" δείχνει να προσπαθεί να κάνει μία αξέχαστη ερμηνεία, αλλά δεν το καταφέρνει. Ίσως αξέχαστη να μας μείνει η ασχήμια του. Κάτι είναι κι αυτό.

Και φτάνω σε άλλο έναν επίλογο γουέστερν, όπου πρέπει να παραδεχτώ με βαριά καρδιά πως αυτή η ταινία θα αρέσει μόνο σε φαν των γουέστερν, όχι σε άσχετους με το είδος. Και οι γούεστερν φαν, βέβαια, δεν νομίζω να ενθουσιαστούν, αφού ούτε εγώ ενθουσιάστηκα, απλώς είναι Lee Van Cleef και ταινίες που πρωταγωνιστεί δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου